Creditcards aanvragen

Een creditcard is een erg handige betaaloplossing voor veel mensen. Maar bij welke aanbieders kunt u het beste creditcards aanvragen. Voor elke situatie is er wel een creditcard dit het beste bij u past. Kiest u voor een creditcard bij uw bank dan is dat bij een aantal banken goedkoper. Maar kiest u voor een creditcard bij een onafhankelijke creditcard aanbieder dan kiest u in feite voor meer zekerheid en vaak ook extra verzekeringen.

Creditcard aanvragen bij uw eigen bank

Zit u bij de ABN AMRO bank, de ING, Rabobank of SNS bank dan kunt u direct een creditcard aanvragen. Deze kaart wordt dan in veel gevallen gekoppeld aan uw betaalrekening. Vaak zijn er gunstige regelingen te treffen voor het terugbetalen van de creditcard rekening. U kunt dan kiezen voor gespreid betalen en dan betaalt u rente over het bedrag. Of u kiest ervoor het bedrag aan het einde van de maand direct in 1 keer terug te betalen.

Biedt uw bank een creditcard aan van een onafhankelijke aanbieder zoals ICS, dan kiest u vaak voor meer zekerheid als het aankomt op het terugbetalen van uw rekening. Zo wordt geld niet automatisch van uw rekening gehaald zonder uw toestemming. Dit kan erg handig zijn als u geen gespreid betalen faciliteit heeft, maar niet direct kan betalen. U heeft dus meer flexibiliteit. Bij niet op tijd terugbetalen en zonder de gespreid terugbetalen faciliteit, krijgt u een boete en wordt na een bepaalde periode de kaart geblokkeerd. Maar er wordt niet zomaar zonder uw toestemming geld van uw rekening gehaald.

Dit geldt bijvoorbeeld voor de kaart van de ABN AMRO. Deze kaart wordt niet door ABN uitgegeven maar door de ICS. De overeenkomst gaat u dus aan met het ICS. Kiest u echter voor een kaart bij de ING dan gelden er andere voorwaarden. Zo is uw creditcard direct gekoppeld aan uw ING Betaalrekening. Dit betekent dat elke maand automatisch het openstaand bedrag van uw rekening wordt afgeschreven, zonder dat u hier iets aan kan doen. Dit gebeurt ook als u onvoldoende saldo op uw rekening heeft staan. Hierdoor kunt u dus van het ene op andere moment zonder geld komen te zitten.

Dit geldt ook voor de andere banken zoals SNS Bank en de Rabobank. Zo schrijft de SNS bank in haar voorwaarden: “Ook als het saldo van de betaalrekening onvoldoende is, zal de Bank het bedrag van de betaalrekening afschrijven. De Kaarthouder staat dan ongeoorloofd rood op de betaalrekening.” Het is daarom goed om stil te staan waar u de kaart voor wilt gebruiken en hoeveel flexibiliteit u wilt.

Creditcard aanvragen bij ICS

In feite zijn er maar twee andere aanbieder van de VISA en Mastercard in Nederland. Dat zijn de ICS en Qander.nl (voorheen Laser Cards). ICS is hierbij de grootste aanbieder en ook de enige aanbieder waar u als consument zelf een creditcard kunt aanvragen. Overige aanbieders van creditcards in Nederland zoals de ANWB, Bijenkorf en Nationale Nederlanden, gaan vaak indirect via ICS of Qander.

De creditcards van ICS bieden veel flexibiliteit. U kunt zelf bepalen met welke bankrekening u de kaart koppelt. Hierdoor staat uw betaalrekening dus los van uw creditcardrekening. Dat zorgt voor meer flexibiliteit. Wel bent u bij ICS vaak iets duurder uit dan bij uw eigen bank. Dat is wel iets om op te letten. Zo kost de goedkoopste kaart bij de ICS, de MasterCard, 20 euro op jaarbasis. De VISA kaart kost anno 2017 36,50 euro.

U kunt bij de ICS ook gespreid betalen aanvragen, net zoals bij de andere aanbieders. Of u dit krijgt hangt af van uw inkomsten. Hierover moet u bewijzen opsturen, zoals een contract. De rente van gespreid terugbetalen is best hoog, maar dit geldt voor alle aanbieders. Het is bovendien goed om stil te staan dat het gespreid terugbetalen van de rekening een vorm is van een doorlopend krediet. Dit betekent dat u altijd geld kan opnemen van uw creditcard rekening tot u het limiet bereikt heeft.

Heeft u een grote creditcard rekening en heeft u veel geld openstaan, weet dan dat dit een van de meest dure leningen zijn in Nederland. U betaalt vaak de volle mep wat rente betreft. Is dat bij u het geval, dan kunt u ook overwegen om uw schuld in 1x terug te betalen door de lening over te sluiten, u vraagt dan een lening aan bij een leningaanbieder tegen een veel lagere rente.