Creditcard aanvragen

Een creditcard is een erg handige betaaloplossing voor veel mensen. Maar bij welke aanbieders kunt u het beste een creditcard aanvragen? Voor elke situatie is er wel een creditcard dit het beste bij u past. Kiest u voor een creditcard bij uw bank dan is dat bij een aantal banken goedkoper. Maar kiest u voor een creditcard bij een onafhankelijke creditcard aanbieder zoals ICS dan kiest u in feite voor meer zekerheid en vaak ook extra verzekeringen zoals de creditcard met de gratis aankoopverzekering. Waar moet je op letten als je graag een creditcard wilt aanschaffen?

Creditcard aanvragen bij uw eigen bank

Zit u bij de ABN-AMRO bank, de ING, Rabobank of SNS-bank dan kunt u direct een creditcard aanvragen. Deze kaart wordt dan in veel gevallen gekoppeld aan uw betaalrekening. Vaak zijn er gunstige regelingen te treffen voor het terugbetalen van de creditcard rekening. U kunt dan kiezen voor gespreid betalen en dan betaalt u rente over het bedrag. Of u kiest ervoor het bedrag aan het einde van de maand direct in 1 keer terug te betalen.

Biedt uw bank een creditcard aan van een onafhankelijke aanbieder zoals ICS, dan kiest u vaak voor meer zekerheid als het aankomt op het terugbetalen van uw rekening. Zo wordt geld niet automatisch van uw rekening gehaald zonder uw toestemming. Dit kan handig zijn omdat het geld niet automatisch van uw rekening wordt gehaald, als u dit niet wilt. Bij niet op tijd terugbetalen, krijgt u een boete, komt er een incassotraject, en wordt na een bepaalde periode de kaart geblokkeerd. Maar er wordt niet zomaar zonder uw toestemming geld van uw rekening gehaald.

Dit geldt bijvoorbeeld voor de kaart van de ABN-AMRO. Deze kaart wordt niet door ABN uitgegeven maar door de ICS. De overeenkomst gaat u dus aan met het ICS. Kiest u echter voor een kaart bij de ING dan gelden er andere voorwaarden. Zo is uw creditcard direct gekoppeld aan uw ING Betaalrekening. Dit betekent dat elke maand automatisch het openstaand bedrag van uw rekening wordt afgeschreven, zonder dat u hier iets aan kan doen. Dit gebeurt ook als u onvoldoende saldo op uw rekening heeft staan. Hierdoor kunt u dus van het ene op andere moment zonder geld komen te zitten.

Dit geldt ook voor de andere banken zoals SNS Bank en de Rabobank. Zo schrijft de SNS-bank in haar voorwaarden: “Ook als het saldo van de betaalrekening onvoldoende is, zal de Bank het bedrag van de betaalrekening afschrijven. De Kaarthouder staat dan ongeoorloofd rood op de betaalrekening.” Het is daarom goed om stil te staan waar u de kaart voor wilt gebruiken en hoeveel flexibiliteit u wilt.

Creditcard aanvragen bij ICS

In feite zijn er maar twee andere aanbieder van de VISA en Mastercard in Nederland. Dat zijn de ICS en Qander.nl (voorheen Laser Cards). ICS is hierbij de grootste aanbieder en ook de enige aanbieder waar u als consument zelf een creditcard kunt aanvragen. Overige aanbieders van creditcards in Nederland, zoals de ANWB, Bijenkorf en Nationale-Nederlanden, gaan vaak indirect via ICS of Qander.

De creditcards van ICS bieden veel flexibiliteit. U kunt zelf bepalen met welke bankrekening u de kaart koppelt. Hierdoor staat uw betaalrekening dus los van uw creditcardrekening. Dat zorgt voor meer flexibiliteit. Wel bent u bij ICS vaak iets duurder uit dan bij uw eigen bank. Dat is wel iets om op te letten. Zo kost de goedkoopste kaart bij de ICS, de MasterCard, 29,95 euro op jaarbasis. De Visa Worldcard kost anno 2023 39,95 euro.

U kunt bij de ICS niet langer ook gespreid betalen aanvragen, net zoals bij de andere aanbieders. Dit betekent dat de volledige rekening 1 keer per maand betaald moet worden. Met deze VISA-Creditcard heeft u daarmee maximaal 21 dagen de tijd om het openstaande saldo op uw Card kosteloos terug te betalen. U kiest zelf hoe u betaalt: met een automatische incasso, via iDEAL of met een overschrijving.

Heeft u een grote creditcard rekening en heeft u veel geld openstaan, weet dan dat dit een van de meest dure leningen zijn in Nederland. U betaalt vaak de volle mep wat rente betreft. Is dat bij u het geval, dan kunt u ook overwegen om uw schuld in 1 keer terug te betalen door de lening over te sluiten, u vraagt dan een lening aan bij een leningaanbieder tegen een veel lagere rente.

Kan ik een creditcard aanvragen?

Veel mensen vragen zich af of ze in aanmerking komen voor een creditcard en een creditcard kunnen aanvragen. Het antwoord is, ja. Iedereen in Nederland kan een creditcard aanvragen. De makkelijkste manier is om een prepaid creditcard aan te vragen. Daar zijn weinig voorwaarden voor, omdat dit niet een vorm is van geld lenen. Je kan deze creditkaart dus ook aanvragen zonder inkomen.

Om een creditcard te krijgen die wel als een lening werkt, zoals de gewone Mastercard en Visakaart, dan moet je elke maand voldoende inkomsten hebben. Als je de kaart aanvraagt via je eigen bank, dan controleert de bank dit automatisch. Je hoeft dan verder geen bewijzen op te sturen. Het aanvragen van deze Mastercard en Visa via het ICS kan alleen als je minimaal 1.150 euro aan inkomsten hebt per maand, officieel in Nederland woont en ouder bent dan 18 jaar. Bij de Rabobank en ING is de eis van minimuminkomen lager. Bij de ING is dit 600 per maand, bij de Rabobank is dit 1000 per maand.

Creditcard vergelijking

Het is niet makkelijk kiezen tussen creditcards in Nederland. Een creditcard vergelijking helpt daarbij, maar waar moet je op letten? Je hebt pak en beet 3 of 4 belangrijke punten, en belangrijke vragen die je jezelf kan stellen.

  • Welke creditcards kan je gratis krijgen?
  • Welke creditcard kan je in termijnen terugbetalen?
  • Welke creditcard biedt de beste voorwaarden tegen de beste prijs?
  • Wil je een creditcard bij je eigen bank of elders?

Prepaid creditcard aanvragen

Een prepaid creditcard is weer een andere mogelijkheid die je hebt. Dit is een financieel veilige oplossing waarbij je geen schulden kan maken. Je moet namelijk eerst de kaart opwaarderen, geld op de rekening zetten. Pas als er geld op de rekening staat, dan kan je de kaart gebruiken. Bekende aanbieders van de virtuele prepaid creditcard zijn Bunq, N26 en Revolut. De prepaid creditcards komen vaak ook met een gratis bankrekeningnummer. Dat laatste is erg handig ook om geld te storten.

  • Geld op de rekening zetten van je prepaid creditcard kan in veel gevallen gewoon direct met iDeal, maar lang niet alle aanbieders ondersteunen dit, of vragen er geld voor. De aanbieder die dit gratis aanbiedt, is Bunq.
  • De prepaid creditcard komt ook vaak als virtuele creditcard. Die kan je gewoon gratis aanvragen en je hoeft deze dan ook niet als bankkaart thuis te ontvangen als plastic kaart.

Aanbieders Prepaid Creditcard